Jag och foto

Det finns tusen anledningar till varför man fastnar för den fotografiska mediet. Vissa har alltid varit observatörer i livet, alltid tagit ett steg tillbaka för att se hela bilden. Att få med allt. Andra lever i nuet och önskat bevara det för evigt. Det är otroligt att vi idag kan se exakt hur världen såg ut för över 100 år sedan. Det finns skrifter som beskriver världen långt innan dess, men att faktiskt se svart på vitt hur det var, det är.. speciellt.

En vacker örn som seglar högt upp
En vacker örn från en resa till Österrike 2012.

Varför började jag fotografera?

När jag växte upp var jag alltid den som sprang runt mest, skojade mest, lekte mest och hördes mest. Jag var där det hända någonting. Hände det ingenting skapade jag händelser. Det var alltid full rulle och dagarna sprang förbi. Många vänner, några ovänner och ett par stressade föräldrar som försökte hänga med i svängarna.

En ljummen midsommarkväll lekte jag och ett par vänner vid ett skogsbryn. Vi var tolv, tretton år. Frisbeen som skulle till mig hade råkat flyga 30 meter för långt åt vänster, så jag sprang efter den i det höga gräset. Precis innan jag nådde platsen där frisbeen borde vara stannade jag tvärt. Mitt framför mig låg två, pyttesmå rådjurskil. Deras ögon tittade förskräckt upp på mig och det hände någonting i den stunden. Jag försökte böja mig ned för att röra vid dem, men det tillät dem inte. Med rangliga ben hävde de sig iväg i det höga gräset. Jag satt kvar och en tanke kunde inte lämna mig: varför hade jag inte tagit med min engångskamera jag fått i födelsedagspresent två veckor innan?